Chai is het Hindi-woord voor “thee” en verwijst vaak naar een specifieke Indiase thee bereid met zwarte thee, melk, suiker en een mix van specerijen.
In India wordt chai vaak dagelijks gedronken en heeft het een belangrijke sociale rol. De bereiding kan variëren van regio tot regio, maar de basis blijft doorgaans dezelfde. Het resultaat is een aromatische en smaakvolle drank die zowel verwarmend als verfrissend is.
Een chai latte is een warme drank die bestaat uit zwarte thee, specerijen, melk en vaak een zoetstof. Het is een combinatie van traditionele Indiase chai, die meestal kruiden zoals kardemom, kaneel, gember en kruidnagel bevat, en romige melk. De thee wordt eerst bereid met de specerijen, waarna er melk en soms schuim aan worden toegevoegd, wat het een rijke en verwarmende smaak geeft. Het is populair in cafés en kan zowel warm als iced geserveerd worden.
Een chai latte maken met een geconcentreerde vloeibare chai van Frank + Paul is heel eenvoudig.
Ingrediënten
-
- 1 deel geconcentreerde vloeibare chai. Verhouding is altijd 1:10
-
- 1-2 delen melk (koemelk of plantaardige melk)
-
- Chai dust of kaneel kruiden
Bereidingswijze
- Kies je melk: Voeg de vloeibare chai toe aan haver/amandel/soya/ koe melk.
- Verhit, stoom of giet over ijs: je kan er voor kiezen om de chai op te stomen in een melkkannetje. Je kan het ook warm maken in een pan of magnetron (zorg dat de chai niet kookt.) Of kies voor ijsklontjes en maak een iced chai latte.
- Serveren: Giet het over in een glas en maak het af met chai dust of andere kruiden.
- Espresso *optioneel*: Voeg een een shotje espresso toe voor een dirtychai en een dubbele shot voor een filthychai.
Dat is alles! Het is een snelle en gemakkelijke manier om van een lekkere chai latte te genieten.